Efterårsferien på Glud Museum

posted in: Nyheder | 0

Stedets ånd

Efterårsferien på Glud Museum står i Dysbjergs tegn. ’Stedets ånd’ er en del af Aarhus Kulturhovedstad 2017, og her vil det smukke Dysbjerg komme til live: Stemmer fra fordums folkemøder bæres frem til vor tid, og bjergkonen og kællingen fra Gyllingnæs hvisker fra buske og træer.

Dysbjerg er en smuk og frodig høj, der ligger helt ned til vandet på sydsiden af Horsens Fjord. Stedet har været omdrejningspunkt for menneskers forestillingsevner i århundreder og et oplagt mødested gennem tiden. Højen er dannet i forbindelse med istiden og har siden ændret udseende i takt med, at folk hentede sand og grus fra denne naturlige ressource. I 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet fungerede Dysbjerg både som signalpost for kystmilitsen og som ramme for store folkemøder og fester.

Tag på en frisk vandretur på 3 km og oplev ”Stedets ånd” på Dysbjerg i tidsrummet kl. 10-16 fra den 14. til den 21. oktober. Parkering foregår på parkeringsarealet på Lindegårdsvej 7, Bisholt, 7130 Juelsminde, og herfra kan du følge skiltene til Dysbjerg. Nærmere oplysninger ses på Glud Museums hjemmeside www.gludsmuseum.dk.

Vil du gerne vide mere om Dysbjerg og landsbyen Bisholt, så har du også mulighed for at tage på tur med Glud Museums Kultur- og naturvejleder Jens Kjær d. 18. oktober kl. 14 og høre de mange spændende historier, som knytter sig til stedet. Det er en tur på ca. 3 km, hvor fornuftigt fodtøj gør sig godt. Turen varer ca. 2 timer og vi mødes på parkeringsarealet på Lindegårdsvej 7, Bisholt, 7130 Juelsminde.

“Stedets ånd” er opstået i samarbejde mellem Glud Museum, MMEx-Museernes videncenter for digital formidling og CAVI. Projektet er støttet af Aarhus Kulturhovedstad 2017, Hedensted Kommune og Insero Horsens.

 

Efterårsferien på Glud Museum

På Glud Museum tager vi Dysbjerg-tråden op og arbejder med bl.a. sagn, træ, sand og grus.

Tag fx med på sagn-workshop med lyd- og billedkunstner Cathrine Lervig lørdag d. 14. oktober kl. 13.00. Cathrine står bag det kunstneriske udtryk af lydinstallationen på Dysbjerg, og hun har indvilget i at komme og lave en workshop for børn i alderen 6-11 og deres familier. Vi skal arbejde med sagnene fra Dysbjerg, med den gode historie, med stemninger, stemmer og karakterer, og så skal vi lave vores egne Dysbjerg-kællinger. Har du en skuespiller eller billedkunstner i maven, kan du lide gode historier og har du lyst til at arbejde med de gamle sagn, så er denne workshop lige noget for dig. Workshoppen afsluttes med et frivilligt optog til Dysbjerg i Bisholt, hvor vi sammen med vores Dysbjerg-kællinger oplever lydværket om sagnene på Dysbjerg. Læs mere om arrangementet og tilmelding på museets hjemmeside.

I Museumsteltet laver vi spændende nørklerier for børn og andre kreative sjæle d. 15.-20. oktober kl. 11-15. Vi laver billeder med sand, vi bygger i sand og vi farver sand. Er du mere til at lave dine egne sagnfigurer, så stiller vi sten, øjne, fehår og meget andet til rådighed – tag et billedede af din sagnfigur upload det til instagram med hashtag #sagnpågludmuseum – så trækker vi lod om 4 fribilletter til museet. I teltet har vi også fundet tælgehestene frem, her kan du arbejde med træ – måske det bliver til en træmand, ligesom Emils – og det helt uden at have Anton i hælene. Der er med andre ord nok at tage fat på i teltet, hvor vi har sat varme på til lejligheden.

Hvis du gerne vil dykke ned i gamle fortællinger og sære historier fra egnen, så kan I prøve kræfter med gætte-ord-jagten rundt i de historiske bygninger. Jagten går ind d. 15.-20. oktober kl. 10-16 og her skal I hjælpe museet med at få hoved og hale i ord fra de gamle fortællinger.

Fredag d. 20. oktober kl. 11 til ca. 13 holder vi rejsegilde på museets nye demonstrationshus. Denne dag kan du være med til at rejse vores nye bindingsværkshus i ½ størrelse og samtidig blive klogere på, hvordan sådan et bindingsværkshus er opbygget. Arrangementet er både for børn og voksne, der har lyst til at bygge, lege med og undersøge bindingsværkets konstruktioner. Når huset er rejst, er det muligt at købe et rejsegilde-sæt (en pølse og en sodavand) hos de frivillige damer i Museumscafeen.

Museet er levendegjort med arbejdende værksteder søndag den 15., tirsdag den 17. og torsdag den 19. oktober kl. 13.30-16.30. Her viser de frivillige deres kunne udi håndværk og husflid og deler gerne ud af deres viden. Mandag d. 16. og onsdag d. 18. oktober er der åbent i Historiens Køkken, hvor temaet er brød. Med udgangspunkt i bjergkonen fra Dysbjergs hvedebusse fortolker vi brødet og leger med smagen. Der uddeles smagsprøver, og måske får I lejlighed til selv at stikke fingrene i dejen.

Museets mosteri er åbent alle dage i hele museets åbningstid, her kan du lave most af dine egne æbler. Museets café har åbent alle dage fra søndag d. 15. til fredag d. 20. oktober. Et detaljeret program kan ses på www.gludmuseum.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.