Sort vand ved Snaptun

Der har gennem nogen tid været flere rapporteringer om ”sort slam” og ”sort vand” ved kysten ud for Juelsmindehalvøen. Det er nu slået fast, at fænomenet ikke skyldes havbrug. Denne meddelelse stammer fra en PRESSEMEDDELELSE fra Hedensted Kommune.

 

Denne video er fra Jan Karnøes Youtube-profil.
 

Fagfolks umiddelbare vurdering er, at der er tale om enten gytje eller glimmerler. Gytje er aflejringer af organisk materiale, som kan være flere tusinde år gammelt. Glimmerler er et naturligt forekommende lerlag i jordskorpen. Begge dele findes i området, og disse forekomster kan i forbindelse med erosion af kyst og havbund blive ført med strømmen i stormvejr.

Analyseresultater understøtter fagfolkenes antagelse om, at der er tale om glimmerler. Ud fra en samlet vurdering af de foreliggende fakta og øvrige oplysninger kan det derfor afvises, at slammet har noget at gøre med havbrug eller andre menneskeskabte aktiviteter. Sagen tog sin begyndelse, da en borger gjorde opmærksom på nogle sortfarvede sten i høfderne, og en vinterbader beskrev, hvordan sort slam satte sig på huden og gjorde vandet sort, så man ikke kunne se sine fødder.

I december 2015 blev Miljøvagten kaldt ud til endnu en hændelse med sort vand og sort slam, der skyllede ind på kysten syd for Snaptun. I forlængelse heraf blev der indsamlet materiale til vurdering og analyse. For at få vurderet materialet har Hedensted kommunen konsulteret forskellige fagfolk som geologer, arkæologer og biologer og materialet er sendt til analyse. Materialet viste sig – drænet for vand – at være kulsort og meget finkornet, leragtigt og plastisk. Umiddelbart uden lugt, men der kunne anes en svag lugt af ”havbund”. Der er udtrykt bekymring for, om det sorte slam stammer fra de havbrug, der ligger i farvandet. Visuel sammenligning med slam fra fiskeopdræt viser, at de to materialer har vidt forskellig morfologi og farve. Kommunens primære formål med undersøgelsen har været at få fastslået karakteren af det sorte slam, og om der er mulighed for at begrænse hændelserne. Vurderingen er, at hændelserne desværre nok fortsætte fra tid til anden, da fænomenet er et af naturens luner.

For mere information:

Formand for Udvalget for Teknik Lene Tingleff, mobil 2023 5815

Leder Per Nørmark, tlf. 7975 5660

 

Du kan læse den oprindelige PRESSEMEDDELELSE her:
http://www.hedensted.dk/media/2962423/Pressemeddelelse-om-sort-vand-ved-Snaptun.pdf

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.